Hoppa till innehåll

Crosskolan

Välkommen till crosskolans lilla hörn här på hemsidan, välj flik och läs, tänk på att det är våra tankar och åsikter som speglar sig i texterna och råden om utrustning .m.m, så tycker vi och alla kanske inte alltid håller med.

Vill du anmäla dig till guldhjälmsutbildningen så gör du det under fliken för utbildningen.

Vi har crosskola på onsdagar och är man sugen på det så kontaktar man oss eller kommer upp till banan så ska vi försöka svara på alla frågor som kan finnas, har du hoj och utrustning är välkommen att köra.

 • När: Onsdagar
 • Tid: 17.30 – 20.00 (Frivillig uppvärmning ca. 17.20)

Vi kör inte på röda dagar eller då det är älgjakt

Vi kör på både stora och lilla banan med hojar från 50cc till 250, vi gemensamt bedömer förarnas kunskapsnivåer och delar upp förarna utefter detta, vi har däremot satt en åldersgräns vid 21år, våra  duktiga tränare hjälper till på banorna.

Kiosken har oftast inte mer än kaffe, dricka och kanske kexchoklad men ibland får någon för sig att baka eller grilla, så vill man baka och bjuda på det blir man troligen veckans hjälte 🙂

Tyvärr är det ju så att en del personer inte kan skilja på sitt och andras, därför blir det lite mindre kioskverksamhet.

Varmt välkomna till Kinds crosskola.

Crosskolans tränare

 • Tony bengtsson
 • Mattias Karelycke
 • Anton Lindgårde

Är cross dyrt?

Innan ni börjar handla nya prylar, kolla med klubbmedlemmar om det finns begagnat, knattarna växer ju som ogräs så dom nya prylarna blir snabbt för små.

Har du hockeyskydd liggande så funkar vissa till cross också.

Vi ska försöka räta ut några frågetecken till utropstecken här nedan, motocross är dyrt………….eller inte. Motocross kan vara en dyr sport men den behöver inte vara det för att det ska vara kul, ofta tvärtom.
För att ta några exempel om man vill börja köra motocross som 4-6 åring.

Man bör/måste ha följande för att köra crossen på en bana:

  • En hoj
  • Hjälm
  • Glasögon
  • Tröja
  • Byxa
  • Knäskydd
  • Ryggplatta
  • Stövlar
  • Nackskydd

Priserna har vi tagit från kända svenska cross affärer på nätet (2017-05-03)

Hoj

En PW50 börjar man nästa alltid på som knatte, skottsäker maskin som kostar från 6.000-10.000kr begagnad.
En Yamaha PW50 är samma hoj alla årtal och en hoj man med fördel köper begagnad, startar och driver den bara hojen så köp den oavsett årsmodell, dessa maskiner får du pengarna tillbaka på när du säljer sen.

Pris: 


Hjälm (Krav)

…. tänk på att den inte ska vara för tung, knattarna har inte så stark nacke än.
Kan man och vill spara pengar åker man till Uddevalla VM, där gör man fynd och dessutom får man en häftig upplevelse.
En barnhjälm bör inte väga mer än 1500gr. (Jag vill skriva ”SKA INTE” men det kan jag inte)

VI REKOMMENDERAR ATT INTE KÖPA BEGAGNAD HJÄLM om du inte är helt säker på att den inte varit kraschad.

Pris:


Glasögon

Glasögon av bra märke hittade vi ganska billigt, kolla så glasögonen passar i hjälmen, sluter tätt och föraren kan andas obehindrat.

Pris:


Tröja och byxa

Heltäckande kläder är kravet inom motocross men man kan hitta riktigt billiga kläder ibland, oftast förra årets modell men vem bryr sig, vi hittade tröja och byxa för .

Klubbarna har oftast klubbtröjor till salu också, bär den med stolthet.

Pris (Tröja och byxa):


Knäskydd

Ett måste, alla crossåkare ramlar och trasiga knän vill vi slippa, vi lyckades hitta helt vanliga knäskydd från en svensk firma för 399:-

Min egen knatte började med mina armbågsskydd som knäskydd, det gick jättebra.

Pris:


Stövlar

Kraven på stövlar är ”Kraftiga” stövlar, vinterkänga fungerar alldeles utmärkt, ofta är det dessutom väldigt svårt få tag på riktigt små crosstövlar.

Du hittar riktiga crosstövlar runt, men det finns många begagnade stövlar till salu, fråga i klubben.

Pris:


Ryggskydd (Krav)

Ett krav inom crossen, här finns en uppsjö av skydd, vi började med en noname skyddsjacka med inbyggda armbågsskydd, ryggskydd och magplatta, min knatte körde med denna jacka i 2,5 år.

Finns fortfarande till försäljning och gjorde sitt jobb, självklart CE märkt.

Pris:


Nackskydd/Krage

Ett hett och omtalat ämne, JAG som skriver detta skulle aldrig släppa ut min grabb på banan utan nackskydd, du som läser måste bilda dig din egen uppfattning.

Vi har alltid haft och kommer alltid ha ett Leatt Brace nackkskydd, dyrt skydd i inköp men du kan däremot ha det många år, upp till 16 års ålder ungefär då det är ställbart.

Priset börjar från ca, men godkända kragar finns från vilka fungerar när barnen är små och är ett bättre alternativ än inget, många använder kragar, jag själv gjorde det när jag körde.

Pris: